Skip to main content

Triin kokkab: shokolaaditrühvlid

Hei,

Kuna olen veel kodus haige, siis täna ma otsustasin niisama passimise asemel hoopis shokolaaditrühvleid teha.
See oli minu jaoks esmakordne ja peale maitsmist said selgeks ka juba esimesed vead, aga nendest kirjutan lõpupoole :)

VAJA ON:

1. Tumedat shokolaadi (minul oli kokku 600g)
2. Valget shokolaadi (minul oli 200g)
3. Võid (ostsin 180g paki, aga kasutasin ära u pool)
4. Kummikindaid
5. Soovi korral kaunistamiseks midagi (mina kasutasin paremal pildil olevat shokolaadipuru)
PS! Sisu ja välise shokolaadi võib valida vastavalt soovile. Mina kasutasin sisu ja glasuuri jaoks tumedat, et liiga magus ei tuleks.


TÖÖ KÄIK:

Võta martsipan ja vooli nendest sobiva suurusega pallikesed (mina ostsin kalevi martsipani). 


Pane martsipanipallid natukeseks külma tahenema. Miks? Sest kui pärast nad shokolaadi sisse katad, jääb see paremini kinni ega valgu maha. Seejärel pane pliidile tume shokolaad koos võiga sulama. Mina kasutasin vesivanni meetodit. Samuti ei teinud ma kõike ühes suures kausis, sest ma lihtsalt ei leidnud sobivat. Sellest tuleb sisu teistele trühvlitele. 


Kui täidiseks mõeldud shokolaad koos võiga on sulanud, aseta see külmkappi tahenema (või lausa sügavkülma) ning sulata vesivannil veel kord tumedat shokolaadi, seekord ilma võita (see läheb glasuuriks). 
Võta külmast välja martsipanipallid ning kasta nad ükshaaval sulanud tumeda shokolaadi sisse.

Tumeda shokolaadiga kaetud martsipanipallid 

Kui see on tehtud, siis aseta shokolaadiga kaetud martsipanipallid natukeseks külmkappi tahenema. 
Kui täidiseks mõeldud shokolaad on vahepeal piisavalt kaua külmas seisnud ja mõnusalt tahenenud (peab olema katsudes üsna kõva), võta ta välja ja rulli shokolaadist samasugused pallikesed nagu martsipanist. 
NB! Kasuta kummikindaid, sest shokolaad hakkab käte vahel sulama, kui seda rullida!!! 

Sellepärast ongi kummikindaid vaja :D


Shokolaadist vorbitud pallikesed

Kui shokolaadipallid on valmis, aseta nad natukeseks külmkappi tahenema. Seejärel sulata taaskord vesivannil valge shokolaad. 
Kui see tehtud, võta martsipanipallid ja kaunista nad valge shokolaadiga (soovi korral).
Kui seda teha ei soovi, siis võta tumedast shokolaadist pallikeset külmast välja ning kasta nad valgesse shokolaadi ja kaunista (soovi korral).

Martsipanipallid kaunistatud valge shokolaadiga

Tumedast shokolaadist pallikesed, kaetud valge shokolaadiga ja kaunistatud shokolaadipuruga


Mina panin mõlemad pallikesed lõpus veelkord külmkappi tahenema. Ja ongi valmis! :)



Edit: Maitsesin lõpuks ise ja andstin Tanelile ka neid proovida. Martsipanipallid tulid väga mõnusad, üldsegi mitte magusad, vaid just parajad.
Nüüd mis puutub tumedashokolaadi pallikestesse, siis ma tahtsin tegelikult panna mandli sinna täidiseks sisse, aga unustasin. Kui ma nüüd neid proovisin, siis kui täidis puudub, oleks nad pidanud tegema tunduvalt väiksemad, kuna nad said praegu päris rammusad. 
Järgmine kord tehes olen jälle targem :)
Teine asi mida ma täidisena lisada tahtsin, oli rumm, aga kuna ma ei viitsinud poes kaua jaurata, siis ma sobivat pisikest pudelit ei leidnud ja suurt ei tahtnud osta ning nii jäi ka see tegemata.


Shokolaaditrühvlid on väga heaks kingituseks näiteks jõuludeks, sõbrapäevaks, emadepäevaks jne. Sobivad igaks sündmuseks.
Head katsetamist!

Kallid-paid,
T.

Comments

Popular posts from this blog

Triin kokkab: pesto-juustupirukad

Täna tahan teiega jagada ühte jällegi ääretult kerget ja kiiret retsepti. Sobib täpselt selliseks puhuks kui näiteks külalised tulekul ja ei tea mida lauale panna või pole aega midagi eriti valmistada. Kui mina neid pirukaid esimest korda niisama proovimiseks tegin, olid need samal õhtul juba otsas. Ka teine kord tehes olid nad laual vaid üürikest aega.  Tõeliselt kerge ja mõnus amps, mida kiirelt haarata. Mida vaja läheb: - Lehttaigen (koguse võid ise valida) - Pesto  - Riivjuust  - Seemneid (soovi korral) (Riivjuustu võib ka lisamata jätta) Valmistamine 1. Võta lehttaigen sügavkülmast ja lase sulada, kuniks tainas mõnusalt pehme 2. Pane alusele natuke jahu ja rulli taigen nii laiaks kui kannatab (võib ka vähem rullida,  siis tulevad pirukad paksemad, aga neid tuleb vähem) 3. Kata rullitud taigen pestoga, raputa peale riivjuustu ja rulli taigen kokku (vaata pildilt)                       ...

Aastavahetus - traditsioonid ja kombed Eestist ja ka mujalt

Jõulupühad on nüüdseks peetud, praed söödud, kingid jagatud, kuid uus-aasta on veel tulemata. Kellelegi ei ole vist võõras lootus, et uuel aastal uue hooga või, et küll uus aasta tuleb parem. Olen kuulnud, et paljud inimesed annavad 00:00'i saabudes igasugu lubadusi, millest üritatakse siis uuel aastal kinni pidada. Kes püüab olla tublim, kes laseb asjadel kulgeda omasoodu. Mõtlesin siia kirja panna, milliseid traditsioone inimesed veel teevad ning võibolla keegi saab siit ka mingi näpunäite või huvitava idee, mida isegi proovida. Elu 1. Kui tahate alustada uut elu, süüdake vana-aasta õhtul õues lõke , millesse visake kõik vana, mida enam ei kasuta. Kui aga kodus selliseid asju ei leidu, kirjutage paberile kõik halb, millest vabaneda soovite ning visake tulle. Soovi korral võib lõkke ümber ka tantsida, laulda jne. Süüa ja juua rituaali ajal ei tohi! 2.  Selleks, et uuel aastal tagurpidi minekut ei tuleks, ei soovitata lauale panna krabisid, vähke ja homaare . ...

Triin kokkab: datli-kookospallid

Tegelikult mulle hullult meeldib küpsetada ja igasuguseid kooke ja pirukaid teha, aga ma pole varem sellepeale tulnud, et nendest siin ka juttu teha.  Mul oli täna hull magusaisu, aga ma ei tahtnud tavalist shokolaadi, vaid ma otsisin mingeid retsepte, mida oleks lihtne valmistada ning mis aitaksid selliste isude vastu. Nii ma leidsingi datli-kookospallid mis kusjuures on ka tervislikud. Vaja läheb: Datleid Kookoshelbeid Sidrunimahl + riivitud koor (soovi korral) (Mina oma retseptis seekord sidrunit ei kasutanud) Valmistamine: Kindlad kogused puuduvad. Nii palju kui datleid viitsid hakkida, nii palju pallikesi tuleb. Kusjuures, kuna nad on sellised kleepuvad, siis näiteks saumiksriga neid peenemaks teha eriti ei õnnestunud. Kui kodus on blender, siis võib sellega proovida. Paned kõik datlid sinna ja mikserdad kuniks nendest on tekkinud mass. Sidrunit võib lisada oma maitse järgi. Edasi teed nendest väiksed pallikesed ja lõpuks rullid kookoshelveste sees ja ongi valmis....